רשויות הפטנטים בישראל ובעולם נרתמות למאמץ העולמי להגנה על כדור הארץ, באמצעות הליך בחינה מזורז להמצאות "ירוקות"
במסגרת המאמצים העולמיים לשמירה על איכות הסביבה, רשויות פטנטים במדינות שונות אימצו הליך שמטרתו לעודד פיתוח המצאות בתחום איכות הסביבה ע"י מתן עדיפות לבחינת בקשות פטנט "ירוקות", או במילים אחרות פטנטים ירוקים. בחינת הבקשות סמוך ככל האפשר לאחר הגשתן כפטנט מזרזת את הליך הבחינה, ובכך מהווה יתרון מסחרי ומשפטי לממציא, המבקש, למשל, להרתיע מתחרים מלהעתיק את המצאתו.
ב-14.12.2009 הצטרפה רשות הפטנטים בישראל למגמה עולמית של מתן עדיפות לבחינת בקשות פטנט "ירוקות". לדברי רשם הפטנטים, ד"ר מאיר נועם, ההחלטה נועדה גם כדי לחזק את מעמדה של ישראל כמרכז חיפוש ובחינה בינלאומי לפטנטים.
בקשת פטנט שתסווג בישראל כ"טכנולוגיה המעודדת שמירה על איכות הסביבה" תיבחן תוך 3 חודשים ממועד סיווגה ככזו, פרק זמן הקצר משמעותית מהמקובל בבקשות פטנט רגילות. בין הנושאים המזכים ממציאים בהליך הזירוז נמצאים:
- פיתוח מקורות אנרגיה,
- הפחתת הזיהום באוויר או במים,
- קידום חקלאות בלתי מזהמת,
- צמצום פליטת גזי חממה הגורמים להתחממות כדור הארץ, וכיו"ב.
המדינות המאפשרות זירוז בחינה של פטנטים ירוקים הן ארה"ב, אנגליה, אוסטרליה, דרום קוריאה, יפן וישראל. בכל המדינות שהוזכרו, יש להגיש בקשה בכתב המסבירה כיצד ההמצאה הגלומה בבקשת הפטנט מקדמת את איכות הסביבה.
תהליך הזירוז אינו זהה במדינות השונות: באוסטרליה, לדוגמא, נבחנות בקשות ירוקות תוך פרק זמן של חודשיים, ובדרום קוריאה – תוך חודש אחד בלבד. הדרישות מהבקשה לזירוז גם הן משתנות ממדינה למדינה: בקשות לזירוז בחינה בארה"ב ניתן להגיש רק על בקשות מלאות שלא התחילו בחינה משמעותית, ושעומדות בקריטריונים קבועים מראש לגבי התביעות בבקשה.
חשוב לציין כי להקדמת הבחינה עשויים להיות גם חסרונות: בארה"ב זירוז בחינה עבור המצאה "ירוקה" דורש גם פירסום מוקדם של בקשת הפטנט. בכל העולם, הקדמת הבחינה משמעה הקדמת הוצאות כספיות הכרוכות בתהליך הבחינה והרישום.
לפיכך, כדאי להתייעץ עם עורך פטנטים מורשה לגבי אסטרטגיית הזירוז בהתאם למדינות היעד: ייתכן שכדאי להגיש בקשה לזירוז בחינה במדינה אחת שאינה דורשת פירסום מוקדם, ולקוות שבמסגרת סעיפים כגון 17ג' לחוק הפטנטים הישראלי או ה- Patent Prosecution Highway PPH הבינלאומי, משרדי פטנטים ממדינות אחרות יסמכו על תוצאות בחינה חיוביות שהתקבלו במדינה בה התבקש הזירוז. באופן כזה, ייתכן וניתן יהיה "לחסוך" חלק מהוצאות בחינת הפטנט במדינות שונות.
לשיחת יעוץ ראשונית ללא תשלום בנושא סוגיות רישום ובחינת פטנטים ירוקים, פנו לד"ר מרגנית גולדרייך, עורכת פטנטים מורשית ובעלת נסיון מגוון בתחום, חברת גולד פטנטים בע"מ, בטלפון: 04-8110007